Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Фейсал Бин Фархан Ал

...
Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Фейсал Бин Фархан Ал
Коментари Харесай

Саудитска Арабия готова да признае Израел, ако се реши палестинския въпрос

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Фейсал Бин Фархан Ал Сауд сподели във вторник, че кралството може да признае Израел , в случай че бъде реализирано изцяло съглашение, което включва държава за палестинците, предава " Ройтерс ".

" Съгласни сме, че районният мир включва мир за Израел, само че това може да се случи единствено посредством мир за палестинците посредством палестинска страна ", сподели принц Фейсал бин Фархан на панел на Световния стопански конгрес в Давос.

Попитан дали тогава Саудитска Арабия ще признае Израел като част от по-широко политическо съглашение, той сподели: " Със сигурност ".

Фейсал сподели, че обезпечаването на районен мир посредством основаването на палестинска страна е " нещо, върху което в действителност работим с администрацията на Съединени американски щати и е по-уместно в подтекста на Газа ".

След експлоадирането на войната предишния октомври сред Израел и войнстващата палестинска формация " Хамас ", която ръководи Газа, Саудитска Арабия замрази подкрепяните от Съединени американски щати проекти кралството да възстановява връзките си с Израел , споделиха два източника на " Ройтерс ", осведомени с мисленето на Рияд, в бързо пренареждане на от своите дипломатически цели.

Двамата източника споделят, че ще има известно закъснение на подкрепяните от Съединени американски щати договаряния за нормализиране на връзките сред Саудитска Арабия и Израел, което се преглежда като основна стъпка за кралството да си обезпечи това, което счита за същинска премия от американски защитителен пакт в подмяна .
 Саудитска Арабия зове за въздържаност след ударите по Йемен
Саудитска Арабия зове за въздържаност след ударите по Йемен

Не би трябвало да се позволява ескалация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР